بازرسی برمبنای ریسک RBI
بازرسی برمبنای ریسک ((RBI: Risk Based Inspection از اوایل دهه ۹۰ جهت پاسخ به نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی برای مدیریت ریسک و اولویت بندی تجهیزات بر اساس میزان ریسک توسعه یافت. بازرسی بر مبنای ریسک مطابق با استاندارد API 580 ,581 یک روش نوین در مدیریت بازرسی بوده و از ارزیابیِ ریسک، به منظور برنامهریزی، توجیه و تفسیر نتایج حاصل از بازرسی، آزمایش و پایش استفاده میکند. در این روش بر خلاف روش های سنتیِ بازرسی، فاصله زمانیِ ثابتی تعریف نمیگردد بلکه برای هر دستگاه، فاصله زمانی و روش بازرسیِ مشخصی تعیین میشود. با استفاده از بازرسی بر مبنای ریسک، ضمن اجتناب از بازرسی های مکرر، میتوان امکانات و توانمندیهای بازرسی را بر روی دستگاههایی با ریسک بالاتر متمرکز کرد. از این رو با اجرای این روش علاوه بر متمرکز شدن فعالیت های بازرسی بر تجهیزات با ریسک بالا شاهد صرفه جویی در زمان و هزینه نیز خواهیم بود.
RBI میتواند به صورت کمی ،کیفی یا ترکیبی از هر دو روش ارزیابی ارائه شود. بطور خلاصه در روش RBI میزان احتمال و پیامد از کارافتادگی تجهیزات محاسبه شده و از ضرب این دو فاکتور میزان ریسک بدست میآید، در نهایت براساس اندازه ریسک بدست آمده، برنامه بازرسی (Inspection Plan) برای آنها تعریف میشود.
به طور کلی مزایای استفاده از این روش عبارتند از:
- کاهش احتمال از دست دادن سیال (کاهش نشتی)
- کاهش هزینه های بازرسی از طریق تعیین تکنیک های بازرسی مناسب و افزایش دوره بازرسی تجهیزات
- افزایش قابلیت اعتماد و در دسترس بودن مجتمع
- انطباق قانونی با سیاست های ایمنی، بهداشت و محیط زیست
- کاهش تعمیرات نگهداشت برنامه ریزی نشده.
شرکت بازرسی فنی فلات پژواک(FPI) با افتخار داشتن بیش از چندین تجربه موفق در انجام پروژههای بازرسی بر مبنای ریسک آماده ارائه بهترین خدمات اجرایی و مشاورهای در این زمینه می باشد.
ارزیابی مناسب بودن برای سرویس دهی (FFS: Fitness For Services )
در اوایل دهه ۹۰ میلادی، با افزایش تعداد حوادث منجر به فوت و جراحت در صنایع نفت آمریکا، نیاز به تدوین استانداردی جهت ارزیابی کارآمدی تجهیزات مستهلک به منظور بررسی امکان ادامه سرویسدهی آنها احساس گردید.
روشهای ارزیابی FFS بر اساس استاندارد ASME FFS1/API 579 ، یک سری ارزیابیهای کمی مهندسی است که وضعیت (یکپارچگی) فعلی تجهیز را با توجه به شرایط کنونی سرویس، همراه با تعیین عمر باقمیانده تجهیز پوشش میدهد. محصول نهایی یک فرآیند ارزیابی FFS ، تصمیم گیری در مورد امکان ادامه فعالیت تجهیزات تحت شرایط فعلی، تعمیر، پایش و یا تعویض آن تجهیز میباشد. یکی دیگر از خروجیهای ارزیایی FFS ، تعیین بازههای زمانی بازرسی خواهد بود. در نتیجه یکی از کاربردهای اصلی این تکنیک، تامین دادههای مورد نیاز جهت استقرار یک سیستم منسجم بازرسی بر مبنای ریسک (RBI ) است. دستورالعملهای ارزیابی FFS در سه سطح برای تجهیزات مختلف با توجه به نوع ترک و/یا مکانیزم تخریب طبقهبندی شدهاند.
شرکت بازرسی فنی فلات پژواک (FPI) با توجه به قدمت تأسیسات در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش در کشور و نیاز به صیانت و استفاده حداکثری از منابع و تجهیزات موجود با قابلیت اطمینان بالا، اقدام به ارائه خدمات FFS برای صنایع مذکور نموده است.
تجهیزاتی که مورد ارزیابی FFS قرار میگیرند عبارتند از:
ü ظروف تحت فشار- همه اجزای تحت فشار
ü خطوط لوله- لوله و اجزاء لولهها
ü مخازن ذخیره- اتمسفری و تحت فشار
ü تجهیزات دوار- اجزاء تحت فشار
ü دیگهای بخار و کورهها- اجزاء تحت فشار
ü مبدلهای حرارتی (پوسته، عدسی، کانالها و پاندلها)
مراحل اجرای پروژههای FFS عبارتند از: