مهندسی جوش Welding Engineering
طبق طبقهبندی استانداردهای مدیریت کیفیت (ایزو ۹۰۰۰)جوشکاری جزء فرایندهای ویژه طبقهبندی شدهاست که این نشاندهنده این است که برای کنترل کیفیت و تضمین کیفیت این فرایند ویژه میباید پیشبینیهای خاصی انجام داد. به این منظور پیش از عملیات جوشکاری تمام پارامترها دخیل در فرایند شامل مواد اولیه(آلیاژها)، دستگاه و تنظیمات آن، مواد مصرفی به صورت استاندارد در قالب WPS تهیه شده و پس از کسب تاییدیه آزمایشگاهی (PQR ) توسط جوشکار دارای گواهینامه (WQ ) اجرا گردد .
تست های غیر مخرب
۱-آزمون ذرات مغناطیسی Magnetic particle testیکی از روشهای آزمونهای غیر مخرب برای تشخیص عیوب قطعات آهنی است. در این روش ذرات آهن بر روی مادهای با خاصیت آهنربایی ریخته میشود و میدان مغناطیسی در آن القا میشود. در صورت وجود خراش و یا ترکی بر روی سطح و یا در نزدیکی سطح، در محل عیب قطبهای مغناطیسی تشکیل میشود و یا میدان مغناطیسی در آن ناحیه دچار اعوجاج میگردد. این قطبهای مغناطیسی باعث جذب ذرات آهن میشوند. در نتیجه وجود عیب را میتوان از تجمع ذرات آهن تشخیص داد.
عموماً قبل از انجام آزمایش، خاصیت آهنربایی قطعات مورد آزمایش میبایستی زدوده شود. بطور کلی این روش اقتصادی بوده و انجام آن از آزمون فراصوت و آزمون مایعات نافذ آسانتر میباشد.
۲-آزمون مایعات نافذ Liquid Penetration Test یکی از روشهای آزمونهای غیر مخرب است. در این روش سطح قطعه با مایعی رنگی قابل مشاهده و یا فلورسنت پوشیده میشود. پس از مدتی این مایع در درون شکافها و حفرههای سطحی قطعه نفوذ میکند. پس از آن مایع از سطح جسم زدوده میشود و ماده ظاهر کتتده به روی سطح پاشیده میشود. اختلاف روشنایی مایع نافذ و ظاهر کننده باعث میشود که عیوب سطحی به راحتی مشاهده شوند.
۳-آزمون رادیوگرافی Radiography Test یکی از روشهای آزمونهای غیر مخرب است. آزمون رادیوگرافی به استفاده از امواج گاما و ایکس، که قابلیت نفوذ در بسیاری از مواد را دارا میباشند، برای بررسی مواد و تشخیص عیوب محصولات گفته میشود. در این روش اشعه ایکس و یا رادیواکتیو به سمت قطعه هدایت میشود و پس از عبور از قطعه بر روی فیلم منعکس میشود. ضخامت و مشخصههای داخلی باعث میشوند نقاطی در فیلم تاریکتر و یا روشنتر دیده شوند.
۴-روش تست التراسونیک Ultrasonic Examination امواج با فرکانس بالا ۰.۱-۱۵ MHZ و گاهی تا ۵۰MHZ به درون ماده فرستاده میشود . تکنیک کار معمولا بدین صورت است که با قرار دادن پراب بر روی قطعه کار امواج صوتی به درون آن فرستاده میشود که در صورت وجود عیب در داخل قطعه ( به علت تغییر امپدانس ) موجب انعکاس بخشی از کل امواج میشود. انعکاسات پالس فرستاده شده بر روی CRT نمایش داده میشود. در این روش که به روش A اسکن موسوم است اطلاعات دریافتی بصورت پالس میباشد که ازروی محل پالس روی صفحه نمایشگر و ارتفاع و شکل آن پالس میتوان به موقعیت، اندازه و ماهیت آن عیب پی برد.از این روش برای شناسایی عیوب داخلی مواد، همچنین تعیین ضخامت مواد استفاده می شود .
تست التراسونیک یک آزمایش غیر مخرب بوده که در صنایع بسیاری از جمله نفت ، گاز ، پتروشیمی ، هوا فضا، خودروسازی و … دیگر بخشها استفاده میشود.
تست های مخرب DT
در تست های مخرب پس از انجام آزمون امکان استفاده از نمونه به دلیل تخریب وجود ندارد . همچنین در این دسته از آزمون ها هیچگاه تماس قطعات مورد بررسی قرار نمی گیرد.و درصد قطعات بررسی شده،طبق استاندارد ساخت و یا بازرسی قطعات،مختلف و متفاوت است .
IR-Camera
آنالیز ترموگرافی یکی از تکنیکهای مهم پایش وضعیت است که دامنه کاربردهای آن بسیار گسترده است.ترموگرافی با استفاده از اشعه مادون قرمزاز تکنیکهای بازرسی ممانعتی و تشخیصی می باشد که امروزه دارای کاربردهای وسیع و متنوعی در صنایع مختلف می باشد . تحقیقات گسترده در این زمینه سبب افزایش روز افزون دامنه کاربردهای این روش شده به طوری که در سالهای نه چندان دور دستیابی به این تکنولوژی از آرزوهای بشر به شمار می رفته است .
از کاربردهای این روش ، در سیستمهای برقی ، سیستمهای مکانیکی ، سازه، در صنایع – صنعت برق – صنعت ، نفت ، گاز ، پتروشیمی و صنایع پزشکی می باشد .
یکی از مزایای دوربینهای ترموگرافی توزیع حرارتی سطحی را به شکل یک تصویر یکپارچه نشان می دهند و الگوی توزیع دما در عیب یابی بسیار مفیدی باشد.
برخی از کاربردهای ترموگرافی در انواع مختلف تجهیزات عبارتند از:
تجهیزات الکتریکی
سوئیچ گیر و MCC (اتصالات)
خطوط فشار قوی (اتصالات)
پست برق(ترانسفورماتورها (بدنه، سیستم خنک کاری، تب چنجرها، اتصالات، . . .)، رله ها و بریکرها)
تجهیزات فرآیندی
پایپینگ و اجزاء آن (وضعیت عایق، ولوها، تله های بخار، تشخیص ساییدگی و خوردگی لوله ها)
تجهیزات انتقال حرارت (هیترها، برجهای خنک کن، بویلرها،مشعلها)
تجهیزات دوار